HRV ENG
Ispis stranice

Nexus Private Equity Partneri

Nexus Private Equity Partneri je društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima, osnovano i registrirano u Republici Hrvatskoj početkom 2008. te licencirano od strane HANFA-e u okviru EU AIFMD regulative, s ambicijom razvijanja i pozicioniranja Nexusa kao ključnog subjekta na domaćem i regionalnom private equity tržištu, s odgovarajućim brojem private equity fondova pod upravljanjem. Platformu na kojoj će se realizirati ovaj cilj čini prvorazredni menadžmentski tim, orijentacija na strateška partnerstva s nekim od ključnih subjekata u sferi gospodarstva i financija na domaćem i regionalnom tržištu, te egzemplarna mreža domaćih i inozemnih kontakata na tržištu kapitala i financijskim tržištima.

Namjera je Društva putem private equity i venture capital (zajedno “private equity” ili rizični kapital) ulaganja, s jedne strane, pružiti alternativni oblik ulaganja domaćim i stranim investitorima s fokusom na Hrvatsku i tržište jugoistočne Europe, te, s druge strane, ponuditi alternativni oblik financiranja klasičnom bankarskom financiranju i/ili financiranju na tržištu kapitala, a trenutno nedovoljno dostupnom nizu atraktivnih projekata i uspješnih tvrtki i poduzetnika za ostvarenje njihovih poslovnih planova. Također, interes je Društva realizacijom uspješnih ulaganja doprinijeti ukupnom gospodarskom razvitku tržišta na kojima djeluje.

S obzirom na gornje, intencija je Nexusa razviti poslovanje na domaćem i regionalnom tržištu kroz tri osnovna poslovna segmenta pogodna za PE investicije: (i) sfera equity investiranja u srednje velike i velike tvrtke sa svrhom širenja poslovanja, te odgovarajućim rastom vrijednosti takvih tvrtki, (ii) sfera equity investiranja u male tvrtke (razvoj poslovanja i potencijalno start-up), s velikom perspektivom poslovnog rasta s odgovarajućim rastom vrijednosti tvrtke, te (iii) sfera projektnog financiranja, primarno u energetici te potencijalno u infrastrukturi i razvoju nekretnina (real estate development).

Društvo trenutno upravlja s 3 fonda rizičnog kapitala:
  • Nexus ALPHA je uspostavljen u listopadu 2008. s HRK 254,5 milijuna (EUR 36 milijuna) prikupljenog kapitala.
  • Nexus FGS je uspostavljen u veljači 2011. po modelu fondova za gospodarsku suradnju s HRK 380 milijuna (EUR 52 milijuna) prikupljenog kapitala.
  • Upravljanje trećim fondom Nexus FGS II Društvo je preuzelo 16. studenoga 2014., nakon što je prethodo fond poslovao pod nazivom Alternative Private Equity FGS, koji je isto uspostavljen po modelu fondova za gospodarsku suradnju s HRK 600 milijuna (EUR 80 milijuna) prikupljenog kapitala.
Depozitari fondova pod upravljanjem Nexusa su: