HRV ENG
Ispis stranice

Nexus Private Equity Partneri

Nexus Private Equity Partneri je društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima, osnovano i registrirano u Republici Hrvatskoj početkom 2008. te licencirano od strane HANFA-e u okviru EU AIFMD regulative, s ambicijom razvijanja i pozicioniranja Nexusa kao ključnog subjekta na domaćem i regionalnom private equity tržištu, s odgovarajućim brojem private equity fondova pod upravljanjem. Platformu na kojoj će se realizirati ovaj cilj čini prvorazredni menadžmentski tim, orijentacija na strateška partnerstva s nekim od ključnih subjekata u sferi gospodarstva i financija na domaćem i regionalnom tržištu, te egzemplarna mreža domaćih i inozemnih kontakata na tržištu kapitala i financijskim tržištima.

Namjera je Društva putem private equity i venture capital (zajedno “private equity” ili rizični kapital) ulaganja, s jedne strane, pružiti alternativni oblik ulaganja domaćim i stranim investitorima s fokusom na Hrvatsku i tržište jugoistočne Europe, te, s druge strane, ponuditi alternativni oblik financiranja klasičnom bankarskom financiranju i/ili financiranju na tržištu kapitala, a trenutno nedovoljno dostupnom nizu atraktivnih projekata i uspješnih tvrtki i poduzetnika za ostvarenje njihovih poslovnih planova. Također, interes je Društva realizacijom uspješnih ulaganja doprinijeti ukupnom gospodarskom razvitku tržišta na kojima djeluje.

S obzirom na gornje, intencija je Nexusa razviti poslovanje na domaćem i regionalnom tržištu kroz tri osnovna poslovna segmenta pogodna za PE investicije: (i) sfera equity investiranja u srednje velike i velike tvrtke sa svrhom širenja poslovanja, te odgovarajućim rastom vrijednosti takvih tvrtki, (ii) sfera equity investiranja u male tvrtke (razvoj poslovanja i potencijalno start-up), s velikom perspektivom poslovnog rasta s odgovarajućim rastom vrijednosti tvrtke, te (iii) sfera projektnog financiranja, primarno u energetici te potencijalno u infrastrukturi i razvoju nekretnina (real estate development).

Društvo trenutno upravlja s jednim fondom rizičnog kapitala Nexus ALPHA koji je uspostavljen u listopadu 2008. s HRK 254,5 milijuna (EUR 36 milijuna) prikupljenog kapitala. Depozitar fonda pod upravljanjem Nexusa je: