HRV ENG
Ispis stranice

Za poduzetnike

Pokretanje, izgradnja i ekspanzija perspektivnog poslovnog projekta ambicija je mnogih poduzetnika i tvrtki, i jedan je od najznačajnijih izvora kreiranja radnih mjesta.

Pokretanje tvrtke i njena ekspanzija zahtjeva novac, a prikupljanje pravog oblika kapitala je još uvijek glavna teškoća za mala i srednja poduzeća (SME). Manjak kapitala je prepreka rastu koju rijetko mogu prebroditi obitelj, prijatelji, poslovni anđeli ili banke.

Private equity (uključujući i venture capital) je sve značajniji izvor financiranja za europske tvrtke s visokim potencijalom rasta.

Cilj private equity kapitala je pomoći da čim više poslovnih projekata realizira svoj ambiciozan plan rasta osiguravajući im financiranje, strateški savjet i informacije u kritičnom stadiju njihovog razvoja.

Iako se opća svijest javnosti o private equity kapitalu unaprijedila zadnjih godina, ipak joj još uvijek nedostaje informacija o njemu što, zajedno sa strahom od otpuštanja punog nadzora nad poslovanjem tvrtke u zamjenu za cash-flow, sputava te tvrtke da uđu u poslovni odnos s private equity investitorima.

Sukladno podacima European Private Equity & Venture Capital Association (EVCA), 80% poduzetnika koji su pristupili private equity kapitalu pozdravili su napredak u njihovom poslovanju te proračunskom i financijskom nadzoru. Također, kao značajni elementi istaknuti su iskustvo private equity investitora i mreža njihovih poslovnih kontakata. Nadalje, private equit y investitori tim su tvrtkama dali dodatni kredibilitet u odnosu s klijentima, dobavljačima, bankama i konkurentima. To se posebno odnosi na nove (start-up) tvrtke, čija je imovina čestu u nematerijalnom obliku i koje moraju osigurati puno poslovnih garancija.