HRV ENG
Ispis stranice

Uloga rizičnog kapitala

Private equity osigurava dugoročan vlasnički kapital kako bi tvrtkama neuvrštenim na burzu pomogao realizirati rast i uspjeh. Ako želite pokrenuti tvrtku, proširiti poslovanje, kupiti dio ili cijelu tvrtku, restrukturirati ili revitalizirati tvrtku, tada vam private equity kapital može pomoći ostvariti te ciljeve. 

Private equity omogućava razvoj novih tehnologija i njihovu primjenu. Fokus na unaprijeđivanje fundamentalnih poslovnih rezultata znači da private equity kapital može biti jedan od najsnažnijih sila koje potiču unaprijeđivanje produktivnosti gospodarstva.

Privlačenje private equity kapitala razlikuje se od podizanja kredita od vjerovnika, kao što su banke. Vjerovnici imaju zakonsko pravo na kamatu na kredit i povrat glavnice, neovisno o poslovnom uspjehu ili neuspjehu tvrtke. Private equity ulaže u zamjenu za vlasnički udio u tvrtki te su njegovi povrati na ulaganje, kao i ostalih vlasnika, ovisni o rastu i profitabilnosti poslovanja tvrtke.

U dijelu koji se odnosi na rast i razvoj mladih tvrtki (poduzetništva), private equity ima iznimno važnu socio-ekonomsku funkciju financirajući perspektivne gospodarske projekte koji bi bez private equity kapitala bili ili iznimno teško ili uopće ne bi bili realizirani, čime se pospješuje razvoj i tehnološki napredak gospodarstva, odnosno ukupnog društvenog blagostanja.